Sajtóanyagok

Az építész büszkeség napja - Architect Pride Day

Két nap az Építészbálig
Sajtóanyag 2007. február 7.
letöltés szöveg (doc) és (pdf), kép (jpg)

Báludvar a 2006. évi Építészbálon
Sajtóanyag 2007. január 22.
letöltés szöveg (doc) és (pdf), képek (zip)

Sajtóanyag 2007. január 3.
letöltés: (doc) és (pdf) formátum

Letölthető flash bannerek
468x60 fekvő (swf) és 120x240 álló (swf)

Letölthető spot, 20 másodperc (mp2)

A 2007. évi Építész bál témája: örülni annak, hogy építészek vagyunk.

Az építészet egyike a legfogékonyabb, legsokoldalúbb szakmáknak, ami folyamatos megújulása által nemcsak a kulturális értékteremtésben, de az üzleti élettől a politikáig és a társadalmi segítségnyújtásig számos területen tud hatékonyan közreműködni. Az építészet: lehetőség arra, hogy gazdagabbá, okosabbá, sikeresebbé tegyük az emberi életet. ("Az építészet az utolsó igazi kaland" - Rafael Moneo)

A büszkeség üzenete az önbecsülésről, a bizalomról szól - önmagunk és egymás iránt. Építészként elsősorban a másokkal való együttműködésen keresztül érhetünk el sikereket, ezért büszkék akkor lehetünk, ha végrehajtói szerepek helyett aktív, kezdeményező partnerei lehetünk az emberi környezet fejlődésének. Ne az akadályokat keressük, hanem a lehetőségeinket.

A saját identitásukat pozitívan felvállaló különböző mozgalmak szóhasználatában a 'pride' jelentése: bátorság, önbecsülés, hasznosság. Az angol szó latin töve is ezt jelenti: hasznos, bátor, előremutató. A ma ismert építészi 'egyenruha' sokszor gőgösséget, elzárkózást, kiábrándultságot sugall, elvesztette frissességét, hatékonyságát. Itt az alkalom, hogy bebizonyítsuk az ellenkezőjét! Itt az idő, hogy a mondat, "ő is építész!", ismét sokszínű, nyitott, tevékeny, progresszív tartalommal teljen meg! Mert az építészet elsősorban gondolkodásmód, ami a legkülönbözőbb területeken végzett munkákban vezet változatos végeredményekhez - és ebben a résztvevők hozzáállása sokkal fontosabb, mint az életkor, a képzettség vagy a külső körülmények.

Legyük büszkék a hivatásunkra, örüljünk a kornak, amiben az építészet kiemelkedően fontos és előremutató szerepet játszik, és használjuk ki a lehetőségeinket: vegyünk részt a jelen, a kultúránk alakításában, tegyük magunkat hasznossá, hogy elmondhassuk: valóban hozzájárultunk ahhoz, hogy itt, most és majd, jobb, gazdagabb legyen az élet.

Az Építész bál az egész szakma legjelentősebb társasági eseménye, ami kiváló alkalmat ad az építészet mai közéletben vállalt szerepeinek oldott, pozitív, közvetlen hangulatú megfogalmazására a széles nyilvánosságban. Az esemény hangsúlyozottan elegáns, de báli hangulata nem nélkülözi azokat a pikáns, friss elemeket, amik a legnagyszerűbb épületeket is öröké ifjúvá és merésszé teszik.

Építészbálok világszerte:

Sense of the city - Celebration of Architecture Ball (CCA) 2006

Urban eden - AIA Jacksonville Beaux Arts Ball 2006

Proportions, contorsions and distorsions - AIA Cincinatti Beaux Arts Ball 2006

Le Bal des Architectes - L'Ordre des Architectes Ile-de-France 2006

Unuseless Beaux Arts Ball - MIT 2005

Architekturwahnsinn - Architekturball Graz 2004

 

nyitólap | sajtóanyagok | jegyrendelés | program | támogatók | építészbál 2006 | kapcsolat