lezárult a bál

   


Sikerrel zárult az Országos Építészbál

Több mint 350 vendég részvételével, nagy sikerrel zajlott le 2006. február 18-án az Országos Építészbál az Ötpacsirta utcai Építészek Házában. A bál 13 év szünet után indította újra az építész szakma társasági életének legrangosabb eseményét, ami ez alkalomból különleges építészeti környezetben zajlott. Az estély létrehozásában négy szervezett működött együtt: a Budapesti Építész Kamara, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a fiatal építészekből álló MeMo.

A bál mottója 'Munkaközi állapot' volt, ami a szakma nyilvánosság felé történő nyitását jelenítette meg. "A közélet része legyen a szórakozás is!" - jelentették ki a szervezők, utalva a munkavégzés mellett megteremtendő társasági életre és a változásra, amin az építésztársadalom keresztülmegy. Ennek keretében újraértelmeződik az építészek szerepe és felelőssége a társadalomban, a kultúrában, a politikában. Ez csak a szakma társadalmi aktivizálódásával következhet be: "Itt az idő, vegyük komolyan magunkat, de egy percig sem nélkülözzük a derűt!" - mondta Riedel Miklós, a MeMo egyik tagja megnyitóbeszédében.

A különleges alkalomra épített installáció befedte a volt Almássy-palota udvarát, ami így központi bálteremként funkcionált, összekötve a palota alsó és felső szintjeit, ahol változatos programok és vacsora várták a bál vendégeit. Az épület ideiglenes átalakítása a szervezők reményei szerint annak jelentését is megváltoztatja, és segít újra életre kelteni annak tereit.

A programok között szerepelt Hargitai Ákos és Michaela Pein táncművészek nyitó koreográfiája, az Építészkórus koncertje, valamint több, az építészet mellett másban is jeleskedő művész előadása, mint Mátrai Péter építész-zeneszerző kamarakoncertje vagy Kőhalmi Zoltán építész-humorista stand-up comedy showja. Ezek mellett három helyszínen különféle stílusú tánczene szórakoztatta a közönséget.

Az Építészbálon a szakma minden generációja képviselte magát: a nagy irodák mellett a fiatal, közéletben is aktív építészek is megjelentek az estén. Az esemény fővédnökei Dr. Baráth Etele Európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi hivatal elnöke, Dr. Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Dr. Kolber István, a regionális fejlesztésekért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter voltak. Az estély fő támogatója a Krause volt.